Over Zweden

Overnachtingen en kampvuur

In Zweden mag wild gekampeerd worden. Dit is één van de weinige landen in Europa waar dit nog mag en het is echt een belevenis. Op het water, vrij in de natuur, uw tentje opzetten waar u maar wilt, een kampvuur maken en geen mens tegenkomen. Dit zijn de ingredienten voor een heerlijke kanovakantie in Zweden.

Voorafgaand aan de kanotocht

Bij iedere kanotocht die wij aanbieden is er de mogelijkheid om voorafgaand aan de kanotocht te kamperen bij het kanocentrum. Bij de één kunt u de tent opzetten op het terrein van het kanocentrum en de ander heeft een complete camping. De meeste kanotochten beginnen `s ochtends om 10.00 uur met een transfer naar het opstappunt van de kanotocht. Met een reisdag vanuit Nederland of België in de benen raden wij het aan om de nacht voorafgaand aan de kanotocht te overnachten. U kunt dan de volgende ochtend in alle rust aan de avontuurlijke tocht beginnen.

Overnachtingen tijdens de kanotocht

Tijdens de kanotocht kunt u zelf bepalen waar u overnacht. Op de meeste routes staan onderweg shelters, houten overkappingen met een plaats voor kampvuur en soms zelfs een hutje die dienst kan doen als toilet. Natuurlijk bepaalt u zelf of u hier gebruik van wilt maken, want wildkamperen mag overal.

Regels voor wildkamperen

Het Zweedse Allemansrecht betekent vrijheid voor iedereen. Er mag echter geen misbruik worden gemaakt van dit recht. U mag geen schade toebrengen aan het milieu of dieren verwonden en u moet rekening houden met grondeigenaren en met anderen die in de natuur verblijven.

Voor wildkamperen gelden in Zweden een aantal regels. U mag één nacht kamperen op land dat niet voor landbouwdoeleinden wordt gebruikt en dat niet pal naast een woonhuis is gelegen. Vraag de grondeigenaar om toestemming als u met een groep wilt kamperen.

Kampvuur

Er mag openvuur gemaakt worden in Zweden. Maar let wel op waar u dit doet. Op kale rotsen is dat niet toegestaan omdat deze blijvend kunnen beschadigen doordat ze barsten. Beschadig de natuur niet dus gebruik dood hout om vuur te maken. Let vooral goed op in de zomer als het erg droog is. Zorg dat het vuur helemaal gedoofd is voordat u weggaat of gaat slapen. In Dalsland is het in de zomer alleen toegestaan om kampvuur te maken op de aangegeven plaatsen, dit om bosbranden te voorkomen.