Koken, water en het weer

Water

Het water in Zweden is zo schoon dat dit op de meeste plaatsen gewoon uit het meer of rivier gedronken kan worden. Bij de kanoroutes waar ze dit afraden krijgt u een jerrycan mee. We raden wel aan het water voor gebruik te koken. Haal het water zo veel mogelijk vanuit het midden van het meer en niet in de buurt van boerderijen.

Koken

In Zweden is er bijna geen campinggas te verkrijgen. Met de stormkokers, die u overal kunt huren, kunt u op sprit een prima maaltje koken. Een oude pan meenemen en op de hete kooltjes van het zelfgemaakte kampvuur zetten is prima te doen, hij wordt wel zwart.

Proviand

Met een aantal dagen proviand komt u over het algemeen goed rond. Er zijn een aantal plaatsen waar onderweg nog wat ingeslagen kan worden maar wij raden aan dit te gebruiken als aanvulling voor de verse producten. Neem zoveel mogelijk droogvoer mee. Voorbeelden hiervan zijn soep, rijst, macaroni, bonen en broodmix. Er is broodmix waar alleen water en boter aan toegevoegd hoeft te worden, door hier platte koeken van te kneden kunnen deze in een pan of boven het kampvuur gebakken worden en zo heeft u op ieder moment van de dag heerlijk vers brood.
In Värmland kan van te voren proviandpakketten gereserveerd worden, deze bestaan ook met name uit droogvoer.

Extra’s

Bij de kanotochten is standaard inbegrepen een Canadese kano, peddels, zwemvesten, kanowagentje, waterdichte ton (met uitzondering van Arvika, daar extra bij te huren) en routekaarten. Extra zijn bij te huren als een tent, slaapmatje, extra waterdichte tonnen en proviandpakketten. Dit verschilt per kanocentrum dus vraag er gerust naar. Controleer extra goed of er een rubberen ring in de deksel zit van de waterdichte ton!

Bagage en veiligheid

Wij raden aan om touw en vuilniszakken of ander plastic mee te nemen. U krijgt of huurt een waterdichte ton of zak voor uw bagage maar niet alles zal hierin passen. Pak de belangrijkste spullen als uw slaapzak, fotocamera en een set kleren in de ton of zak en doe de rest van de bagage in vuilniszakken. Zorg dat alles met touwen aan elkaar en aan de kano gebonden zit. Wanneer u nu onverhoopt om zou slaan zit alles aan elkaar vast en hoeft u niet op zoek te gaan naar uw spullen om alles weer uit het water te vissen. Wat u natuurlijk niet moet vergeten is een regenjas, warme kleren en zonnebrand. Voldoende lucht in de vuilniszakken zorgt ervoor dat uw bagage altijd blijft drijven.

Blijf zoveel mogelijk aan de kant varen en doe voor de veiligheid altijd uw zwemvest aan. Natuurlijk kunt u zwemmen maar door de schrik van het omslaan of het koude water kan er een panieksituatie ontstaan. Met een zwemvest kost het minder energie om eerst even van de schrik te bekomen voordat u naar de kant zwemt. Breng eerst u zelf in veiligheid en denk daarna pas aan de spullen en de kano. Er kan plotseling een harde wind opsteken die vooral op open water voor golfen kan zorgen. Zorg daarom dat u altijd op zwemafstand van de wal vaart. Dit is niet alleen veiliger maar zo heeft u ook minder last van de wind. Ga aan de kant varen waar de wind vandaan komt. U vaart in de luwte en u heeft geen last van de golfen die tegen de wal slaan.

Het weer

Zweden is van noord naar zuid ongeveer 1500 kilometer lang, zodat het grote verschillen kent in klimaat. Het heeft voor het grootste gedeelte een landklimaat, dus warme droge zomers en strenge winters. In Zuid Zweden is het ongeveer 4 maanden zomer. Gemiddelde temperatuur in juni t/m augustus ca. 20 graden, te vergelijken met onze zomer dus.

De goede maanden voor een kanovakantie zijn de zomermaanden. Halverwege september wordt het `s avonds snel donker en kan het behoorlijk snel afkoelen. In mei kan het water nog erg koud zijn. Zorg dat u voor alle weertypen voldoende kleding mee hebt. `s Nachts gaat de wind meestal liggen, dus wanneer u tegenwind heeft plan de route dan zo dat u `s ochtends vroeg en `s avonds de meeste kilometers maakt.